Bindweefselmassage

Behandeling van de laag die tussen de opperhuid en de spieren ligt

Het bindweefsel is een laag die tussen de opperhuid en de spieren ligt. Het bindweefsel beschermt organen, bepaalt hun vorm en zorgt voor de onderlinge beweeglijkheid van organen.

Met bindweefselmassage kunnen onder andere hoofdpijn- en migraineklachten, maag- en darmaandoeningen, chronische verkoudheid, klachten in buik en borst, gewrichts- en spierreuma, slapeloosheid, menstruatieklachten en gevoeligheidsstoringen goed behandeld worden.

Hoe werkt het?
Elk inwendige orgaan en ander deel van het lichaam staat in verbinding met zijn eigen bindweefsel. De huid op de rug is voor de therapeut vaak een beginpunt voor het beïnvloeden van de organen via bindweefsel. Zo zit in het bindweefsel bijvoorbeeld de zenuw die uw maag aanstuurt. Als u last heeft van uw maag, dan is dat op deze plek, halverwege de rug, vaak te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid laat zich minder goed verschuiven. Zo heeft elk orgaan een bepaald gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

De behandeling
Als eerste zal onze fysiotherapeut met uw conditie, geestelijk welbevinden en eventueel medicijngebruik bespreken. Die zijn van invloed op de behandeling. Daarna volgt een onderzoek van de rug dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Uw bindweefsel van de rug wordt dan in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan therapeut voelen waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.

Er zijn verschillende manieren van bindweefselmassage. Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met de vingertoppen. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan soms aanvoelen als een scherpe pijn. Bij de derde techniek trekt de fysiotherapeut met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen.