Manuele therapie (Master Sc)

Herstel van de mobiliteit rond het gewricht

Manuele therapie is een specialisatie/master opleiding aanvulling op de reguliere fysiotherapie. Onze manueel therapeut beschikt in vergelijking met de algemeen therapeut over extra mogelijkheden om functiestoornissen van gewrichten te behandelen. Hij heeft hiervoor een aanvullende master-opleiding gevolgd.

Zacht trekken of duwen vaak al voldoende
De manueel therapeut beweegt de gewrichten op een bepaalde manier waardoor de beweeglijkheid van de gewrichten groter kan worden. Hierdoor neemt de pijn af en kan de beweging van de gewrichten verbeteren. Om dit bereiken is zacht trekken of duwen tegen de lichaamsdelen vaak al voldoende.

Soms wordt ook gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan sneller bewogen waarbij men soms een knappend of krakend geluid hoort. De meeste patiënten ervaren dit als een kort vreemd gevoel, maar vinden het meestal niet pijnlijk. De resultaten van deze behandeling zijn meestal direct te merken. U ervaart meer bewegingsvrijheid en minder pijn.

Met welke klachten?
Een manueel therapeut is net zoals bij regulier fysiotherapie bedoeld voor mensen met beweeglijkheidsklachten. In overleg met u wordt er door een verwijzend arts of behandelend manueel therapeut gekeken of u baat heeft bij manuele therapie. Ook kunt u door een behandeld fysiotherapeut intern worden doorverwezen naar de manueel therapeut.