Geriatrie Fysiotherapie Heerlen

Geriatrie Fysiotherapie: terugwinnen van- en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid

Master Sc Geriatrische Fysiotherapie


Sarcopenie, balanscontrole bij ouderen, valpreventie

Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van hun lichaam zien afnemen, kunnen terecht bij onze fysiotherapeut voor ouderen (geriatrie-fysiotherapeut). De geriatrie-fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, de ziekte van Parkinson, dementie of een gebroken heup.

Sarcopenie is een medische term voor het verlies van spiermassa en spierfunctie. Snellere afbraak dan aanmaak van spieren bij het ouder worden, waardoor de spierkracht afneemt en het fysiek functioneren achteruit gaat. Dit verhoogt de kans op verminderde zelfredzaamheid en valincidenten. Als de ziekte vordert, zijn er veel voorkomende symptomen die de Geriatrie Fysiotherapeut als geen ander herkent.

Ook adviseren en begeleiden wij uw gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de behandeling, de prognose, transfers, dagelijkse handelingen en eventuele hulpmiddelen.

Hoe gaat het in zijn werk?
U krijgt vooral oefentherapie. Deze is gericht op het terugwinnen van- en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Bij het ouder worden neemt de balans controle vaak af, soms ook als gevolg van het gebruiken van medicijnen. Dit is echter goed te voorkomen/tegen te gaan met gerichte oefeningen. Ook Val-preventie is goed te oefenen met de (geriatrie) fysiotherapeut. Hierbij wordt ook geoefend op het ‘goed/gecontroleerd vallen’, dan kan schade vaak voorkomen worden. Het Otago programma is een valpreventie programma dat wij hierbij vaak gebruiken.