MDT McKenzie

Uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten

McKenzie MDT is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een wereldwijd bekende onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Deze methode is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten, al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft het ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke.

Hoe gaat het in zijn werk?
Het traject dat u met onze McKenzie MDT therapeut doorloopt, begint met een grondig onderzoek. Tijdens een vraaggesprek brengen we uw klachten in kaart, waarna we een bewegingsonderzoek doen. Typisch bij dat onderzoek zijn de veelvuldige herhalingen van verschillende bewegingsrichtingen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat daarmee een duidelijk beeld van de mechanische klacht ontstaat. Bij sommige klachten treedt dan het zogenaamde “centralisatiefenomeen” op. Dit centralisatiefenomeen is het terugbrengen van de pijn onder invloed van houding en/of beweging naar centraal in de wervelkolom. Dit fenomeen is baanbrekend geweest bij de onderzoeksmethode van lage rug- en nekklachten. Na het onderzoek zal onze therapeut goed kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie MDT.

Prognose
Op basis van het onderzoek kan de therapeut meestal een duidelijke prognose geven. Deze is gebaseerd op wetenschappelijke criteria. Kan de klacht niet worden behandeld, dan zal hij u doorverwijzen. Hierdoor verliest u geen tijd en geld aan een behandeling die voor u niet zinvol is. U weet dus al heel snel wat u kunt verwachten.

Behandelplan
Na een duidelijke diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts een paar simpele oefeningen om uw klachten zelf te verbeteren en daarmee uw herstel snel op gang te brengen. Daarnaast is er aandacht voor de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.