Looptherapie (Claudicatio- Chronisch ZorgNet)

Verbetering van doorbloeding in de benen

Vanuit dit specialisme maken wij deel uit van Claudicatio-Net Nederland en het Netwerk Looptherapie Parkstad van het Atrium MC Zuyderland in Heerlen.

Looptherapie wordt vooral voorgeschreven aan mensen met claudicatio intermittens (etalagebenen) en is gericht op het opvoeren van zowel de loopafstand als het looptempo. Hebt u etalagebenen dan krijgt u tijdens het lopen pijn in de kuitspier, of in de bilspier. Deze pijn wordt veroorzaakt door een slechte aanvoer van zuurstof naar uw spieren.

Vaak wordt ons de vraag gesteld waarom juist lopen zo belangrijk is voor patiënten met claudicatio intermittens en waarom bijvoorbeeld zwemmen of fietsen niet hetzelfde effect heeft. Dat komt omdat bij het lopen een zuurstoftekort ontstaat in de beenspieren en er ook sneller verzuring op treedt dan bijvoorbeeld bij zwemmen of fietsen.

Door regelmatig intensief aan lopen te doen, treden in de spieren die gebruikt worden bij het lopen en in de bloedvaten die naar deze spieren gaan belangrijke veranderingen op die tot verbetering van de pijnvrije loopafstand zullen leiden. De volgende zaken spelen daarbij een belangrijke rol: betere stofwisseling in spieren, betere bloeddoorstroming en een betere loophouding.