Oefenprogramma bij scoliose (kromme rug)
Katharina Schroth, zelf scoliose-patiënt, ontwikkelde rond 1920 een behandelmethode voor een scoliose met bochten groter dan 70 °. Een volgende stap werd gezet in de jaren ’70 van de vorige eeuw door haar dochter, fysiotherapeut Christa Lehnert-Schroth. Zij ontwikkelde speciale oefeningen voor scoliosis met lumbale (lage) bochten en dubbele bochten. Dr. Hans-Rudolf Weiss, fysiotherapeut/orthopeed en zoon van Christa Lehnert-Schroth vereenvoudigde de oefenmethode zodat het gemakkelijk toepasbaar is in de dagelijkse praktijk (thuis en op school).
Afhankelijk van het type scoliose wordt door de Schroth-oefentherapeut een voor de scoliose-patiënt specifiek behandelplan opgesteld. Bij Schroth therapie zijn de volgende factoren van belang:
- betreft het een enkele bocht (C-scoliose) of dubbele bocht (S-scoliose)?
- is er wel/geen rotatie van wervels in de scoliose-bocht(en)?
- waar in de wervelkolom is de scoliose gelokaliseerd?
Met Schroth-oefentherapie worden altijd de drie dimensies (voor-achterwaarts, zijwaarts en rotatie) van de verkromming behandeld.
Hoe is de behandeling?
Na de meting van de verkromming en de bijbehorende stand van het bekken, classificeert onze therapeut het probleem waarna een oefenprogramma specifiek op uw individuele situatie wordt opgesteld. De oefentherapie is gericht op:
– bewustwording van de scoliose en voorkeurshouding;
– 3-dimensionale scoliose-correctie door middel van “over”-correctie, eventueel ondersteund met – ademhalingstechnieken en specifieke handgrepen;
– met name aanleren en trainen van dagelijkse houdingen (zoals zitten, staan en lopen in “over” -correctie) waarbij zoveel mogelijk “uit de scoliose-bocht” wordt gewerkt;
– mobiliseren van stugge scoliose-bochten;
– krachttraining van specifieke spiergroepen.
In deze gespecialiseerde therapie werken wij nauw samen met de afdeling Orthopedie van het MUMC Maastricht.